Att tänka på när det gäller skötsel

 

 

Kaniner är inga leksaker, och det är viktigt att hela familjen är överens om köpet av en ny vän.En vuxen måste alltid ha huvudansvaret för kaninen och även ansvara för att kaninen för vatten och mat varje dag. Även att buren städas regelbundet, även fast det kanske är barnet som gör det. Kaninen måste även få komma ut och röra på sig varje dag för att må bra.

En kanin som sköts rätt och mår bra kan bli upp till 10 år gamla , så det är viktigt att veta och planera in när man skaffar den.

 

 

Ska man ha en eller två kaniner?

Om kaninen får komma ut och umgås varje dag så klarar den sig väldigt väl ensam, men är den ensam och bor i en utebur så kräver den mer av din uppmärksamhet eftersom den då är ensam till den större delen av dygnet.

Man kan mycket väl ha två kaniner i samma bur, men ALDRIG två hanar ihop.Det kommer att slåss och det kan sluta med att någon blir livsfarligt skadad.

Har man två i samma bur ska det vara tillräckligt stort, och helst finnas två hus för dem att vara i .

En del rekommenderar att man ska skaffa två honor från samma kull.Det brukar fungera alldeles utmärkt, men vad man ska tänka på är att när de blir könsmogna så kan de börja bråka.Oftast så går det över när de bestämt rangen mellan dem båda. Viktigt är också att man har en STOR bur om man ska ha två kaniner, helst med varsitt hus så de kan komma undan varandra när de önskar.

 

Hane eller hona?

Det finns för- och nackdelar med både honor och hanar.

Honor kan bli lite griniga under sin brunstperiod.De kan också vara mer revirsbenägna och tycker inte om att man rör runt i deras bur. Det är för  att i naturen så skyddar de sina ungar och därför kan de reagera med små utfall. Det är långt ifrån alla honor som är så och det brukar vara övergående.

 

Hanar är ofta mer trevliga och tillgivna, men när de är könsmogna så kan de börja svätta urin för att markera sitt revir. Om man tycker det är besvärligt så är det bästa att kastera sin hane.

 

Kaninernas huvudföda är HÖ! Det går inte nog understrykas att det är viktigast för deras hälsa och tänder. Utan hö, och även halm till viss del så är det svårt för kaninen att slipa ner sina tänder. Då deras tänder växer hela tiden så behöver de hö för att kunna göra just det. Annars kan tänderna växa sig så långa att de får svårigheter att äta och börja svälta. Så hö, hö och åter hö. Pellets ger man också en gång om dagen,men det räcker gott med 0,5 dl per dag och kanin.

Det finns massor av nyttigheter att plocka till din kanin ute i naturen, även vintertid. De godis man köper i affärer och djuraffärer har ofta för mycket socker vilket inte är bra för din kanin. Bättre och nyttigare och helt gratis i naturen alltså.

 

I början ges allt i små mängder för att vänja kaninens mage.

 

Nyttigt och gott :

 • Gräs som ej är blött och EJ tagits från gräsklipparen

 • Morötter

 • Äpplen

 • Sallad ( innehåller mkt vatten så i lagom mängd)

 • Maskrosblad ( kan färga urinen röd.Det är dock ingen fara och kommer försvinna )

 • Rönnbär ( Färska är för sura för magen så torka dessa först)

 • Jordgubbsblad

 • Smultronblad

 • Blåbärsris ( bra mot diarre )

 • Torkade Brännässlor ( Supernyttigt)

 • Banan ( i små bitar och ibland då det innehåller en hel del energi)

 • Grenar från tex gran, tall, lönn, asp, ask